Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příčiny vlakových nehod? Lidé špatně odhadují rychlost vlaku

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brisbane - Nehody na vlakových přechodech jsou stále časté, a to i přes různé bezpečnostní opatření. Proč tomu tak je? Vědci se na to snažili odpovědět a našli jednu možnou odpověď.

Jen si to představte, jedete v autě a přijíždíte k železničnímu přejezdu. V dálce vidíte jak k vám jede vlak. Jste si ale jistý, že jede pomalu a než se k přechodu dostanete, tak už budete dávno pryč.

Spolehnout se na naše instinkty by mělo být jednoduché, jak ale ukazuje počet nehod, něco není v pořádku. Nový výzkum naznačuje, že vnímání přibližujícího vlaku není zdaleka přesné, jak si můžete myslet.

"Zjistil jsme, že většina řidičů vidí vlak v dálce, 85% jej identifikuje ve vzdálenosti 1450 metrů, a to, že se pohybuje směrem k nim, poznají průměrně ve vzdálenosti 1298 metrů daleko," řekl Gregoire Larue, výzkumník z centra QUT.

Když se ale jedná o vysokorychlostní vlaky, lidé velmi často chybují, lidé špatně odhadnou rychlost až o 55 kilometrů v hodině, informuje server sciencealert.com. Ve výsledku se pak může jednat až o 15 vteřinovou rezervu, kdy si lidé v autě myslí, že mají na to, aby bezpečně odjeli z přechodu.

Témata:  vlaky nehody vlaků železnice

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy