Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ke zlepšení zdraví stačí krátká vycházka jednou za týden, zjistili vědci

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Brisbane - K lepšímu zdraví stačí jen 30 minut strávených venku a je jedno, jestli se jedná o návštěvu parku, turistiku, nebo jen procházku se svým psem. Nová studie ukazuje, že to stačí ke snížení vysokého krevního tlaku a menší depresi.

Zjistilo se také, že pokud obyvatelé měst trávili čas v přírodě alespoň jednou týdně, tak byli mnohem více uvolněnější v sociálních situacích. Stačí jen odejít od počítače a dostat se na chvíli na čerstvý vzduch.

"Kdyby každý navštívil jednou týdně park alespoň na 30 minut, snížil by se počet lidí s depresí o 7 procent a počet lidí s vysokých krevním tlakem o 9 procent, řekla Daniela Shanahanová z Queenslandské univerzity.

Shanahanová se svým týmem analyzovala 1538 obyvatel města Brisbane. Zaměřili se na jejich návyky, vztah k přírodě a fyzickou aktivitu. Zjistilo se, že lidé, kteří pravidelné chodí do přírody, měli nižší výskyt deprese a vysokého krevního tlaku a navíc měli lepší sociální soudržnost.

Nejedná se ale o nic nového, podobná studie proběhla minulý rok, kdy se zjistilo, že hodina a půl chůze po trávě, dokáže změnit nervovou aktivitu a odbourávají negativní aspekty, které můžou vést k depresi. Informuje server Science Alert.

Témata:  příroda deprese zdraví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy