Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ženy litují, že mají děti: Socioložka svým výzkumem spustila bouřlivou diskuzi

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Berlín - Izraelská socioložka Orna Donathová svým výzkumem otřásla vizí mateřství. Otázka, zda mohou ženy litovat, že mají děti, vyvolala v Německu bouřlivou diskuzi.

"V Izraeli se to vyřešilo během týdne. V Německu trvá diskuse měsíce," podivila se Donathová, která loni provedla studii o nechtěném mateřství. Vědkyně, která slýchala, že bude litovat, že nechtěla mít dítě, získala svědectví 23 žen, které sice své děti milují, ale kdyby se měly rozhodovat znovu, raději by je neměly.

Dílko, v němž Donathová hovoří o mateřství bez příkras, si získalo čtenáře zejména v zahraničí. Jen v Německu, kde je porodnost o polovinu nižší než v Izraeli, se zdá, že diskuse o tom nikdy nepřestanou.

V Německu zůstává více než třetina žen, které mají vysokoškolské vzdělání, bezdětná, což je v Evropě ojedinělá situace, říká univerzitní profesorka Barbara Vinkenová, která ve své práci analyzovala "mýtus německé matky".

Podle Vinkenové se studie Orny Donathové týká Německa, neboť radikálně zpochybňuje štěstí mít děti ve společnosti, která od matek tolik očekává a v níž samy matky vyžadují od sebe všechno. Myšlenka, že blaho dítěte závisí na matce, která je pozvolna uvádí do společnosti nebo péčí o ně částečně pověřuje partnera, je v Německu pevně zakořeněná a poškozuje kariéru žen.

"Není to jako ve Francii, kde je v těhotenství povolena sklenka šampaňského, kde se kojí jen krátce a žena se po třech měsících vrací do zaměstnání a ke svému životu," vysvětluje Barbara Vinkenová.

Když v Německu žena nepřestane pracovat alespoň na rok, či ještě lépe na tři roky, přezdívá se jí krkavčí matka. V politice se situace nicméně změnila od nástupu Angely Merkelové k moci. Ta, znepokojena nízkou porodností, rozšířila počet míst v jeslích a podpořila rodičovskou dovolenou otců.

Tento vývoj však není bez problémů. Loni v létě deník Bild osočil "ženy u moci", které "dělají kariéru, nosí kalhoty, pijí smoothies a chodí do fitness". "Řeklo by se, že to jsou muži, Nejsou to už matky. Nebdí v noci, když se dítě bojí blesku a hromu," napsal nejčtenější deník v Evropě.

Část feministického hnutí velmi brzy začala hájit právo nemít dítě, které je podle něho překážkou emancipace. "Nejtěžší řetězy, které ženy svazují, jsou jejich děti," psala už v roce 1977 známá německá feministka Alice Schwarzerová. "Ze společenského hlediska je mateřství kříž, který ženy nesou, když je třeba. Ale aby si ho dobrovolně zvolily?" tázala se.

Témata:  těhotenství, rodina, děti Německo ženy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy