Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozvody mění stravovací návyky? Vědci přišli na zajímavou věc

Ovoce, ilustrační fotografie
Ovoce, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Řím - Rozvod v případě mužů vede k drastického zhoršení skladby jídelníčku, zatímco u žen zřejmě nová životní situace stravování příliš neovlivňuje.

Ukazuje studie expertů z Centra pro výzkum stravování a aktivity při Cambridgeské univerzitě.

Vědci vycházeli z předpokladu, že omezená konzumace čerstvých potravin může zvyšovat riziko kardiovaskulárních chorob a některých druhů rakoviny. Nepřihlíželi ale k tomu, jak dlouho manželství trvalo a jak bylo kvalitní, ani k důvodům, které vedly k jeho ukončení.

Experti tak zjistili, že při dvou klinických studiích vedených v letech 1993-1997 a v letech 1998-2002 omezili muži, kteří už nebyli ženatí, svůj denní příděl ovoce a zeleniny.

Naopak ženy svůj potravinový režim změnily méně výrazně, s výjimkou konzumace alkoholických nápojů, která se citelně snížila. Ženy vypily přibližně o jeden drink týdně méně než v době manželství. Muži konzumovali stále stejné množství alkoholu, poznamenal s odkazem na studii italský list Corriere della Sera.

"U této generace, která se narodila mezi dvacátými a šedesátými lety, jsou stravovací návyky silně spojeny s pohlavím v důsledku toho, že to byly právě ženy, kdo se hlavně staral o domácnost a přípravu pokrmů," vysvětlil autor studie Pablo Monsivais.

Témata:  muži rozvody jídlo

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy