Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K vesmírné stanici ISS odstartovala loď Dragon se zásobami pro astronauty

Loď Dragon V2 soukromé společnosti Space X
Loď Dragon V2 soukromé společnosti Space X
Foto: Space.com

Mys Canavera - K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dnes ráno odstartoval další kosmický kamion. Zásobovací loď Dragon veze astronautům kolem 2200 kilogramů zásob a různých zařízení.

Dragon, který stejně jako raketa Falcon 9 patří soukromé americké společnosti SpaceX, má k cíli dorazit ve středu.

Nosný stupeň rakety přistál deset minut po startu asi tři kilometry od Mysu Canaveral. SpaceX ho hodlá opakovaně použít k vynesení nákladu do vesmíru.

SpaceX podnikatele Elona Muska vyvíjí rakety schopné opětného použití, které sníží náklady letů do vesmíru. Podle představitele firmy Hanse Koenigsmanna jeden z navrácených a renovovaných prvních stupňů chce společnost použít k novému vypuštění už letos na podzim.

Zdroj: YouTube

Mezi nákladem, s nímž Dragon míří k mezinárodnímu orbitálnímu komplexu, je i první ze dvou spojovacích adaptérů, které umožní snadnější kotvení vesmírných lodí soukromých společností u ISS.

SpaceX připravuje pro dopravu posádek pilotovanou verzi Dragonu a společnost Boeing nový aparát CST-100 Starliner. Kromě toho i NASA chystá svou loď Orion.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) Dragon Space-X

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy