V USA již evidují 25 milionů pozitivních testů na koronavirus

Covid-19, ilustrační foto | foto: Pixabay

Spojené státy zaznamenaly od začátku pandemie už více než 25 milionů pozitivních testů na nový typ koronaviru, ukazují data Univerzity Johnse Hopkinse. Jde s přehledem o nejvyšší údaj na světě, což platí i pro počty zemřelých s covidem-19 v USA, jichž úřady ohlásily přes 417.000. Nový prezident Joe Biden považuje boj s pandemií za jednu z priorit své administrativy.

Spojené státy zažívají dosud nejvážnější vlnu pandemie, týdenní průměry počtu zemřelých i nově infikovaných však začínají po rekordech ze začátku roku pomalu klesat.

"Pokles, kterého jsme v tuto chvíli svědky, je velmi povzbudivý - i tak ale máme každý den téměř třikrát více případů, než jsme zaznamenávali ve špičce letní vlny epidemie," uvedla v sobotu iniciativa The Covid Tracking Project, která průběh šíření nákazy rovněž monitoruje.

Americké úřady ale i tak předpovídají, že do 13. února budou USA evidovat už 465.000 až 508.000 Američanů zemřelých v souvislosti s covidem-19. Biden proto zveřejnil strategii boje s nákazou, která se soustředí především na posílení kapacit na testování a očkování obyvatelstva.

Bidenův personální šéf Ron Klain dnes v televizi NBC prohlásil, že administrativa bývalého prezidenta Donalda Trumpa neměla žádný plán na distribuci vakcín, jejichž nasazení v populaci schválily americké regulační úřady už v polovině prosince. Současná vláda proto plánuje mimo jiné zřídit velká očkovací centra, aby bylo možné splnit Bidenem stanovený cíl podat v prvních 100 dnech jeho administrativy alespoň jednu dávku vakcíny 100 milionům Američanů. Někteří kritici však tuto metu považují za příliš nízkou.

Experti v USA se nyní podobně jako jinde na světě obávají nových mutací viru, které jsou podle vědců výrazně nakažlivější. Bedlivě očekávaná je proto další vakcína od firmy Johnson & Johnson, u níž bude oproti už schváleným preparátům stačit k plné imunizaci jen jedna dávka.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy