reklama

Ty se týkají ukrývání příjmů stovek lidí a firem z celého světa v daňových rájích. Vláda podle Stiglitze odmítá zaručit, že bude zveřejněna zpráva nezávislého výboru, který má v souvislosti s odhalením Panamských dokumentů prošetřit finančně právní praxi v Panamě. Informovala o tom agentura Reuters.

"Myslel jsem, že vláda bude mít větší zájem, ale zřejmě nemá," řekl Stiglitz. "Můžeme se jen domnívat, že na vládu činí nátlak ti, kdož mají profit ze současného netransparentního finančního systému v Panamě," uvedl také Stiglitz.

Nositel Nobelovy ceny za ekonomii Stiglitz v pátek rezignoval na členství v panamském vyšetřovacím výboru. Spolu s ním odstoupil i švýcarský expert na boj s korupcí Mark Pieth. Výbor byl v červnu ustaven jako nezávislý orgán k přezkoumání finančního a právního systému v Panamě.

"Detailně jsem zkoumal Panamské dokumenty a musím přiznat, že i jako expert na hospodářskou kriminalitu jsem se podivil, že se tolik věcí, o nichž jsme hovořili teoreticky, potvrdilo v praxi," řekl Pieth, který je profesorem trestního práva na univerzitě ve švýcarské Basileji. Rovněž podle agentury Reuters uvedl, že v dokumentech našel důkazy o trestné činnosti, včetně praní špinavých peněz pro gangy provozující dětskou prostituci.