Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obchodní vztahy Česka s Tureckem se nemění. Nepovedený puč nic nezměnil

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Praha - Turecko zaujímá třetí místo v českých exportech mimo EU a nepovedený pokus o puč vztahy mezi Prahou a Ankarou nenarušil.

V případu výstavby elektrárny Adularya financované Českou exportní bankou (ČEB) začnou v těchto dnech jednání mezi zástupci české a turecké strany. "V těchto dnech probíhají jednání na úrovni naší ambasády v Ankaře a připravuje se jednání zástupců ČEB a EGAP s těmito pověřenými zástupci. Ze strany tureckých správců byl avizován zájem na dokončení projektu," uvedl mluvčí banky Petr Križan.

"Hospodářská komora zatím nezaznamenala žádné problémy, kterým by české firmy na tureckém trhu (nad rámec obvyklého) čelily," řekl ředitel zahraniční sekce komory Ilja Mazánek.

České vývozy do Turecka mají charakter produktů s vysokou přidanou hodnotou (zejména automobily, kolejová vozidla či zařízení pro zpracování dat). Na druhé straně český trh má svou atraktivitu i pro Turecko, které sem kromě tradiční produkce jako textil či potraviny vyváží, například části motorových vozidel či traktorů.

Obě strany jsou aktivní na poli investic v druhé zemi. České firmy především do energetiky, turecké do turistiky. "Z toho jasně plyne oboustranný silný zájem tento příznivý a vzájemně výhodný stav udržet i do budoucna. Samozřejmě nelze zcela vyloučit, že pokus o puč a s ním související dopady se krátkodobě promítnou do některých obchodních případů či probíhajících projektů, nicméně jsou předpoklady, že by mělo jít o krátkodobý výkyv," uvedl Mazánek.

Firmy loni vyvezly z ČR do Turecka živý skot za 866 milionů korun. Podle předsedy Českého svazu chovatelů masného skotu Miroslava Vráblíka svaz zatím žádné konkrétní informace o rušení kontraktů nemá.

Podle společnosti ČEZ, která v Turecku přes společný podnik Akenerji provozuje jednu paroplynovou, jednu větrnou a sedm vodních elektráren, pokračují její výrobní, prodejní i distribuční aktivity s tureckým partnerem podle plánu.

Témata:  Turecko Česká republika Česká exportní banka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy