Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

SZPI: Každý třetí prodejce špatně značí nebalené potraviny

Nákupy, ilustrační fotografie
Nákupy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provedla cílenou kontrolní akci zaměřenou na správné označování nebalených potravin. Kontroly se uskutečnily ve všech typech maloobchodních prodejen v ČR, kde má SZPI kompetenci ke kontrole.

Inspektoři dle webu szpi.cz provedli celkem 179 kontrol u 125 prodejců, kde kontrolovali náležité označení nebalených potravin. To zahrnuje uvedení snadno čitelného údaje v těsné blízkosti nabízené potraviny obsahující mj. název potraviny, obchodní název a adresu sídla výrobce, informaci o třídě jakosti, zemi původu, přítomnosti alergenních složek a datu použitelnosti nebo minimální trvanlivosti.

"Nedostatky byly zjištěny v 60 případech (33,7%), kdy došlo k porušení jednoho či více zákonných požadavků," sdělil Pavel Kopřiva, mluvčí inspekce.

Nejčastěji inspektoři zjistili chybějící údaje o výrobci, obchodním názvu a adrese sídla výrobce (88% zjištění) a neuvedení úplného nebo zákonného názvu potraviny (67%). Ve 40 případech (67%) nebyly uvedeny informace o látkách nebo produktech vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost a ve 24 případech (40%) chyběly informace o datu spotřeby nebo minimální trvanlivosti. V 5 případech absentoval údaj o obsaženém sladidle.

S kontrolovanými osobami Inspekce zahájí správní řízení o uložení sankce a kontrole tohoto segmentu bude SZPI nadále věnovat pozornost.

Témata:  potraviny obchody SZPI

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy