Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volkswagen upraví dalších 460 tisíc naftových vozů, Jedná se i VW Polo a Seat Ibiza

Volkswagen
Volkswagen
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Berlín - Volkswagen získal souhlas s technickými úpravami dalších 460.000 automobilů s naftovými motory, které byly vybaveny softwarem umožňujícím manipulace s emisními testy.

Německý úřad pro motorová vozidla (KBA) schválil firmě návrh úprav některých vozů s objemem motoru 1,2 litru, jako je VW Polo nebo Seat Ibiza. Již dříve úřad posvětil úpravy větších vozů s dvoulitrovými motory.

Volkswagen loni přiznal, že do aut s naftovými motory instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Po celém světě se aféra týká zhruba 11 milionů naftových aut, včetně asi 1,2 milionu vozů české dceřiné automobilky Škoda Auto. V celé Evropě, pro niž platí dobrozdání KBA, jde o 8,5 milionu automobilů.

Šéf společnosti Matthias Müller na červencové valné hromadě řekl, že automobilka získala od KBA souhlas s technickými úpravami u dalšího milionu naftových aut dotčených touto aférou. Úřad do té doby vydal svolení s technickým řešením pro více než 3,7 milionu aut.

Volkswagen uvedl, že majitelé vozů budou o úpravách informováni individuálně. V Česku začal podnik auta s naftovými motory s problematickým softwarem svolávat k úpravám v polovině května.

U většiny vozů skupiny Volkswagen mají opravy spočívat pouze v aktualizaci softwaru. U zhruba tří milionů vozů s motory o objemu 1,6 litru však budou nutné složitější úpravy.

Témata:  dieselgate Volkswagen

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy