Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákon o dani se změní. Podle MF možná od roku 2020

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Nový zákon o dani z příjmů zjednodušující odvádění daní by mohl být účinný od začátku ledna roku 2020, stejně jako institut samovyměření daně. Počítá s tím ministerstvo financí.

V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekla náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová.

"Zhruba od roku 2022 by mohl začít fungovat Integrovaný systém správy daní, což je projekt, kterým se ministerstvo financí vrací k neuskutečněné myšlence Jednotného inkasního místa," dodala.

Podle Schillerové si ministerstvo uvědomuje, že v poslední době zatěžuje plátce restriktivními opatřeními, jako je zavedení elektronické evidence tržeb (EET) nebo kontrolní hlášení. MF přesto podle ní nepočítá s tím, že by start zavedení první fáze EET odložilo z 1. prosince letošního roku.

"Smysl by totiž měl nejméně dvouměsíční odklad a ten by se pak přiblížil spuštění druhé fáze v březnu 2017. Ministerstvo plánuje, že finanční i celní správa bude v prvních dvou měsících po zavedení EET pro restaurace a ubytovací zařízení benevolentnější, a bude spíše radit a pomáhat namísto sankcí," dodala.

Témata:  Ministerstvo financí České republiky daně

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy