Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zisk největší polské banky vzrostl o čtvrtinu

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Varšava - Čistý zisk největší polské banky PKO Bank Polski ve druhém čtvrtletí vzrostl o 24 procent na 874 milionů zlotých (5,5 miliardy Kč), což překovalo očekávání analytiků. Ti odhadovali nárůst o 865 milionů zlotých.

Zasloužil se o to jednorázový zisk z prodeje akcií společnosti Visa Europe, sdělila dnes banka. PKO prodala své akcie v rámci širší dohody polských bank s vydavatelem platebních karet.

Za celé první pololetí zisk PKO dosáhl 1,51 miliardy zlotých. Loni čistý zisk PKO klesl o 20 procent na 2,6 miliardy zlotých. Výsledek zhoršily platby, které musejí polské banky odvádět do garančního fondu na krytí závazků insolventních bank.

PKO v červenci oznámila, že se chystá otevřít pobočku v České republice. Pobočka se má nacházet v Praze a její otevření je naplánováno na příští rok. "Banka chce být všude tam, kde budou potřebovat její služby polské firmy," uvedl prezident PKO BP Zbigniew Jagiełło. Loni v prosinci banka otevřela pobočku ve Frankfurtu nad Mohanem.

Témata:  ekonomika Polsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy