Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Legendární česká automobilka Avia se vrací k várobě malých náklaďáků

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: COMEFLEX CONSULTING

Praha - Legendární česká automobilka Avia obnoví po třech letech výrobu malých nákladních vozů. Informovala o tom společnost Czechoslovak Group vlastněná podnikatelem Jaroslavem Strnadem, která v červenci Avii odkoupila od indické společnosti Ashok Leylands.

Společnost sice obnoví výrobu modelů řady D, místo v tradičním závodě v Letňanech ale výrobu přesune do východních Čech. Nový závod vznikne v průmyslové zóně v Přelouči na Pardubicku. Ten stávající v pražských Letňanech je pro společnost příliš velký, oproti plánovanému v Přelouči má trojnásobnou kapacitu.

Podle Hospodářských novin, které informaci o návratu Avie přinesli, by navíc společnost měla v Praze problém s hledáním kvalifikovaných pracovníků. Zaměstnanci, které Avia propustila, když v roce 2013 přestala vyrábět vlastní automobily, se už rozutekli do jiných podniků. Areál v Letňanech zřejmě nabídne k prodeji.

Avia se chce do Přelouče přesunout do konce roku. Do té doby by také chtěla představit modernizovaný model D, na kterém chce svou produkci postavit. Dostane upravenou kabinu, kterou bude Avia dovážet z Indie, kam předchozí majitel přesunul technologii z letňanské továrny. Nové vozy také dostanou motor splňující nejpřísnější emisní normu Euro 6. Ten Avii dodá americká společnost Cummings.

Společnost už začala nabírat v Přelouči nové zaměstnance. Podle Hospodářských novin zaměstná přibližně 50 až 60 lidí. V příštím roce chce vyrobit 200 automobilů, se kterými chce mimo České republiky opět dobýt tradiční trhy, tedy Slovensko, Polsko, Maďarsko, Rusko, Blízký východ a severní Afriku.

Od července vlastní letňanskou automobilku společnost Czechoslovak Group zbrojařského magnáta Jaroslava Strnada. Pod její křídla spadá vedle Avie také zbrojovka Excalibur Army nebo kopřivnická Tatra.

Témata:  Avia automobilový průmysl ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy