Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Summit G20 je u konce. Politici se domluvili na hospodářské spolupráci

Čínský prezident Si Ťin-pching
Čínský prezident Si Ťin-pching
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Chang-čou - V Číně dnes skončil dvoudenní summit G20. Politici se zavázali podpořit růst globální ekonomiky a postavit se proti obchodnímu protekcionismu. Záverečná deklarace označuje G20 za "hlavní fórum" pro hospodářskou spolupráci.

Čínský prezident Si Ťin-pching uvedl, že zúčastněné země se dohodly na nutnosti zastavit pokles globálního obchodu a lépe koordinovat svá opatření v makroekonomické politice. Země G20 se ale musejí z krátkodobě zaměřených opatření přeorientovat na dlouhodobější politiku a zaměřit se na reformy strany nabídky.

"Musíme udělat víc pro uvolnění potenciálu dlouhodobého růstu," řekl čínský prezident, jehož citovala agentura Reuters. O globálním společném postupu na podporu ekonomiky se ale komuniké nezmiňovalo a činitelé G20 něco takového už dříve vyloučili s ohledem na výrazně rozdílnou situaci v každé zemi.

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová po summitu konstatovala, že ve skupině G20 panuje shoda na nutnosti posílení globálního růstu. Podle ní bylo tempo růstu příliš dlouho příliš slabé. Dodala také, že o strukturálních reformách se nesmí stále jen mluvit, ale že je nutné je i zavádět.

Komuniké rovněž uznalo, že přebytek kapacit ve výrobě oceli a dalších odvětvích je globální problém, který vyžaduje kolektivní odpověď. G20 proto iniciovala vytvoření pracovní skupiny pro ocel v rámci Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která bude studovat a monitorovat situaci na trhu. Prohlášení jako ústupek hostitelské zemi nezmiňuje v této souvislosti Čínu, třebaže právě tato země je v poslední době hlavním zdroje levných přebytků, jež narušují trh oceli v USA a EU.

Představitelé zemí skupiny G20 se budou snažit výrazněji podpořit růst globální ekonomiky a naopak se postaví proti obchodnímu protekcionismu. Na dvoudenním summitu v Číně se shodli také na potřebě zmrazit finanční zdroje mezinárodního terorismu, v politické rovině jednali hlavně o otázkách syrské krize a migrace, vyplývá z jejich závěrečného komuniké. Schůzka prezidentů Spojených států a Ruska Baracka Obamy a Vladimira Putina zlom v řešení syrské otázky nepřinesla, podle šéfa Kremlu je však dohoda možná už v příštích dnech.

Vlády G20 rovněž daly najevo "odpor k protekcionismu v obchodě a investicích ve všech jeho formách". Slíbily, že nebudou devalvovat své měny proto, aby tím posílily vývoz. Vyzvaly rovněž ke spolupráci na omezení daňových úniků a rovněž apelovaly na zvýšení pomoci pro běžence a země, které je přijímají.

Lídři se v obecné rovině shodli i na potřebě znemožnit financování teroristických skupin, zásadní pokrok v boji proti takzvanému Islámskému státu či v řešení syrského konfliktu však neučinili. Putin sice na závěr summitu oznámil, že jeho země a USA posílí společné snahy v boji proti terorismu v Sýrii a že společná dohoda může být otázkou několika dní, Bílý dům ale s podobně optimistickými závěry nepřišel. Kromě Sýrie jednala dvojice také o Ukrajině, přičemž Putin uvedl, že bude i nadále podporovat společné řešení ukrajinské krize, na němž se jako dosud budou podílet i lídři Německa a Francie.

Témata:  G20 ekonomika Christine Lagardeová Čína Si Ťin-pching 1

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy