Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Srpnová inflace byla podle ČNB v souladu s prognózou

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Podle údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad, vzrostla cenová hladina v srpnu 2016 meziročně o 0,6 %. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní se spotřebitelské ceny v srpnu meziročně zvýšily o 0,4 %. Inflace se tak nadále nachází výrazně pod cílem České národní banky (ČNB).

"Celková meziroční inflace v srpnu odpovídala očekáváním ČNB a totéž do značné míry platí i pro vývoj v jednotlivých složkách spotřebního koše," uvedl na webu cnb.cz Tomáš Holub, ředitel měnové sekce centrální banky.

Zveřejněná data tak potvrzují vyznění stávající prognózy ČNB, která předpokládá používání kurzu jako nástroje měnové politiky do poloviny roku 2017. Podle této prognózy se inflace začíná zvyšovat a na horizontu měnové politiky, tedy ve druhé polovině roku 2017, mírně přesáhne 2% cíl, jehož udržitelné plnění je podmínkou pro návrat do standardního režimu měnové politiky.

Domácí náklady podle ČNB znatelně porostou na celém horizontu prognózy vlivem zvyšujících se mezd i ceny kapitálu v podmínkách pokračujícího růstu české ekonomiky. Zároveň postupně odezní protiinflační působení dovozních cen. Během roku 2018 se pak inflace bude navracet k cíli shora.

"Zrychlování inflace očekáváme i v dalších měsících. Už v listopadu by meziroční růst cen měl přesáhnout jedno procento," uvedl ekonom Komerční banky Marek Dřímal. K dvouprocentnímu cíli ČNB se ale podle něj inflace dostane až v polovině příštího roku.

"Vzhledem k předpokládanému odeznívání negativního vlivu poklesu cen pohonných hmot a potravin by měla inflace v druhé polovině letošního roku dále zrychlovat. Ke konci letošního se tak velmi pravděpodobně po téměř třech letech opět dostane nad jedno procento," dodal hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Růst cenové hladiny se tak podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy dále vzdaluje deflačnímu pásmu a tento trend by měl pokračovat ve zbytku letošního roku. "Za celý rok 2016 by inflace měla vykázat úroveň rovněž 0,6 procenta," uvedl.

Otázkou ovšem podle analytika ČSOB Petra Dufka zůstává, zda růst inflace k dvěma procentům bude tak rychlý, jak ČNB předpokládá. Pokud se inflace nedostane k dvěma procentům do poloviny příštího roku, může podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka ČNB ukončení intervencí na devizovém trhu opět o pár měsíců odložit.

Témata:  inflace ČNB ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy