Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Eurozóna hrozí Řecku: Bez reforem nebude finanční pomoc

Řecká krize
Řecká krize
Foto: Pixabay

Bratislava - V Bratislavě se dnes konala schůzka ministrů financí zemí eurozóny. Při jednání zazněl důrazný apel na Řecko, aby urychlilo reformy, které jsou podmínkou k čerpání další finanční pomoc ze záchranného úvěru.

"Panoval celkový pocit, že bychom neměli ztrácet čas. Vyzvali jsme řeckou vládu, aby urychlila naplnění dosud neuskutečněných opatření," uvedl šéf ministrů financí eurozóny Jeroen Dijsselbloem.

Euroskupina, kterou tvoří ministři financí eurozóny, dříve v tomto roce Aténám schválila uvolnění 10,3 miliardy eur (278 miliard Kč). Z této částky už odešlo do Atén 7,5 miliardy eur (202 miliard Kč), zbylá tranše má být převedena, až Atény splní podmínky pomoci.

Řecko dosud zcela naplnilo dvě z více než desítky opatření. "Není žádným tajemstvím, že je třeba učinit mnoho práce. V ideálním případě bychom si mohli přát, aby práce pokročila výrazněji," řekl eurokomisař pro hospodářské a finanční otázky, daně a cla Pierre Moscovici. Dodal, že Řecko by mělo pokročit například v privatizaci či v reformě trhu s energetickými službami.

Moscovici nicméně řekl, že řecké úřady v uplynulých dnech zvýšily úsilí ohledně zmiňovaných opatřeních.

Členové euroskupiny na schůzce, která předcházela začátku dvoudenního jednání ministrů financí celé EU, rovněž podpořili zavedení systému hodnocení veřejných výdajů.

Témata:  Řecko eurozóna ekonomika

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy