Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU podle Kažimíra potřebuje lepší předvídatelnost systému daní

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Bratislava - Členské země Evropské unie by měly zajistit předvídatelnost daňových systémů a přistoupit ke sladění daňových pravidel s cílem udržet konkurenceschopnost unie.

Po neformálním jednání ministrů financí zemí EU, kteří na zmiňované téma hovořili na schůzce v Bratislavě, to novinářům řekl slovenský ministr financí Peter Kažimír. Dodal, že větší míru jistoty přináší firmám připravovaný návrh Evropské komise ohledně zavedení zavedení společného konsolidovaného základu podnikových daní.

"Předvídatelnost našich daňových politik je důležitá, aby náš (unijní) trh byl konkurenceschopnější na globální úrovni. Je třeba udělat více, včetně přeshraniční harmonizace (daňových) pravidel, abychom zabránili daňové nejistotě," řekl Kažimír.

Omezení případů dvojího zdanění nadnárodních podniků či zajištění větší předvídatelnosti daňové zátěže podniků nastolilo do programu debaty právě nynější slovenské předsednictví unie.

Téma daní se v EU dostalo do pozornosti po srpnovém rozhodnutí Evropské komise, že Irsko poskytovalo americké technologické společnosti Apple selektivní daňové výhody a že Apple musí Irsku doplatit na daních až 13 miliard eur (více než 350 miliard Kč) plus úroky. Irská vláda oznámila, že se vůči rozhodnutí komise odvolá.

Témata:  EU daně Slovensko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy