reklama

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý byl jedním z největších kritiků těchto sankcí. Nyní tvrdí, že mu to vysloužilo nepravdivé politické hodnocení. "Nejsem ani obdivovatel prezidenta Putina, ani současných politických poměrů v Rusku," řekl Rozhlasu.

"Domnívám se, že hospodářské sankce obecně, ale i v tomto konkrétním případě, nejsou tím nástrojem, kterým dosáhneme našich cílů. Naším cílem není zhoršit ekonomickou situaci Ruska, protože to dopadá na Rusko i na nás, ale naším cílem bylo změnit jeho politiku a zahraniční politiku," dodal.

Dlouhý tvrdí, že některé české firmy doplatily na propad rublu. Podle něj byly jejich příjmy v korunách výrazně nižší. "Hledal bych jiné cesty, jak Rusko kritizovat, ale ne cestou hospodářských sankcí. Celá historie amerických hospodářských sankcí vůči Kubě v minulosti ukazuje, že ani tam nefungovaly. Naopak," tvrdí.

Očekává také že by Česká národní banka mohla v polovině příštího roku ukončit měnové intervence, kterými udržuje kurz koruny nad 27 korunami za euro. Podobně vstřícný je k návrhu státního rozpočtu na příští rok se schodkem 60 miliard korun. Ufinancovatelné deficity mu prý nevadí.