Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stabilizace cen mléka je podle EU zatím křehká

Mléko, ilustrační fotografie
Mléko, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Lucemburk - Stabilizace cen mléka v Evropské unii je podle evropského komisaře pro zemědělství Phila Hogana zatím jen křehká, stabilizuje se ale i situace na trhu s vepřovým masem.

Jak dnes na okraj jednání ministrů zemědělství zemí EU připomněl český zástupce Marian Jurečka, pro české výrobce - i přes vliv evropských stabilizačních opatření - je prodejní cena mléka zatím stále nižší než cena výrobní.

Situace na mléčném trhu a trhu s vepřovým masem je v posledních měsících stálicí na programu ministerských schůzek. V Lucemburku dnes Hogan členským zemím EU nabídl poslední hodnocení komise, které shrnuje první dopady posledního červencového souboru stabilizačních opatření. Z jeho celkové výše půl miliardy eur (13,5 miliardy Kč) bylo celkem 150 milionů eur (4,1 miliardy Kč) určeno pro celoevropské schéma podpory snižování výroby. Dalších 350 milionů eur (9,5 miliardy Kč), které mohou členské země dorovnat stejnou částkou z vlastních zdrojů, půjde na pomoc zemědělcům v jednotlivých státech.

Podle podkladů, které pro dnešní diskusi připravilo slovenské předsednictví EU, se do programu dobrovolného snížení výroby zapojilo přes 52.000 zemědělců, často ze zemí, kde byla nadprodukce nejvyšší. V posledním čtvrtletí letošního roku by tak mělo být vyrobeno o více než milion tun mléka méně než ve srovnatelném období loňského roku.

Jurečka to dnes v rozhovoru s ČTK a Českým rozhlasem označil za pozitivní a připomněl, že v Česku není vyhrazená částka zatím vyčerpána, a dál tak existuje prostor pro ty zemědělce, kteří se chtějí ke snížení produkce zavázat.

Témata:  EU mléko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy