Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tři ministerští úředníci čelí obvinění, kvůli chybám přišlo Česko o obří dotaci

CZK
CZK
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Tři úředníci ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) čelí obvinění. Dle policie mají odpovědnost za chyby při čerpání evropských dotací na záruky pro zvýhodněné podnikatelské úvěry v letech 2007 až 2010. ČR tak údajně způsobili škodu přesahující 2,7 miliardy.

Na webu o tom dnes informovalo Vrchní státní zastupitelství v Praze. ČR musela kvůli chybám vrátit Bruselu v přepočtu 1,83 miliardy Kč, které EU na záruky poskytla.

"S ohledem na probíhající vyšetřování nebudou v současné době poskytovány bližší informace," uvedl státní zástupce Ondřej Trčka. Podle zdroje serveru Neovlivní.cz byl obviněn bývalý sekční šéf, ředitel odboru a bývalá ředitelka odboru.

Podnikatelské záruky v letech 2007 až 2010 přidělovala Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB), v níž tehdy stát vlastnil dvoutřetinový podíl. Ve dvou programech Záruka a Progres využila na záruky 5,7 miliardy korun z evropského operačního programu Podnikání a inovace. Peníze na záruky ale ČMZRB dostala bez výběrového řízení, i když tehdy třetinu jejích akcií držely soukromé banky Česká spořitelna a Komerční banka. Tyto banky také nejčastěji garantované úvěry poskytovaly.

Mluvčí MPO František Kotrba dnes ČTK sdělil, že resort aktivně spolupracuje s Evropskou komisí na tom, aby připravované smlouvy s ČMZRB o finančních nástrojích plně reflektovaly aktuální požadavky a podmínky komise.

Témata:  Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky dotace Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy