Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ODS navrhne snížit spotřební daň na pivo jako kompenzaci za EET

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - ODS navrhne snížit spotřební daň na pivo, uvedl dnes předseda sněmovního klubu opoziční strany Zbyněk Stanjura. Má jít o kompenzaci restauratérům za zavedení elektronické evidence tržeb (EET).

Současný hospodářský růst podle něj umožňuje snížení daně z dnešních 32 procent na 26,8 procenta. U malých pivovarů by ODS daň posunula ještě níž, a to na 12 procent.

V pátek bude na podnět ODS a TOP 09 Sněmovna jednat na mimořádné schůzi o posunutí termínu pro zavedení EET, opozice ale nemá dost sil na prosazení programu schůze. Dostane se tak zřejmě jen na argumenty politiků s přednostním právem na vystoupení před schvalováním schůze. Návrh na snížení spotřební daně podá ODS v případě, že se odklad nepovede.

Na rozdíl od snížení daně z přidané hodnoty na pivo, o což usiloval ministr financí Andrej Babiš (ANO), by se podle Stanjury snížení spotřební daně promítlo do nákladů všech restauratérů, nejenom těch velkých.

"Návrh více snižuje spotřební daň malým pivovarům a minipivovarům, které nemají tak vysoké úspory z rozsahu jako jejich nadnárodní konkurence. Podporuje tak zejména regionální producenty," uvedl.

Témata:  ODS daně elektronická evidence tržeb pivo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy