Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prodej přes internet v USA na Den díkůvzdání stoupl o 14 procent

Americký dolar
Americký dolar
Foto: Pixmac

New York - Začátek hlavní předvánoční nákupní sezony v USA se vydařil. Tržby z prodeje přes internet večer na Den díkůvzdání stouply o 14 procent na 1,15 miliardy USD (29,4 miliardy Kč). Naopak zájem o nákup v tradičních kamenných obchodech klesá.

Tradičně po Dni díkůvzdání přichází tzv. Černý pátek. Obchodníci v kamenných obchodech tento den nabízejí obrovské slevy. Oblíbenost tohoto dne se však pomalu vytrácí, hlavně kvůli nákupům přes internet.

Americké obchody v posledních letech otevírají již na Den díkůvzdání a snaží se zvýšit prodej v obchodech. Mnoho obchodníků však nabízí zboží se slevami na internetu již několik týdnů předem, aby se vyrovnali se slabší poptávkou a tvrdou cenovou konkurencí.

"Viděli jsem jeden z našich nejlepších dnů na internetu," řekl novinářům ve čtvrtek večer generální ředitel diskontního řetězce Target Brian Cornell. Dodal, že internetové tržby rostly dvouciferným procentním tempem, další podrobnosti však neposkytl.

Předvánoční nákupní sezona, která zahrnuje listopad a prosinec, je důležitá pro obchodníky, protože se na celoročních tržbách může podílet až 40 procenty. Obchodníci se snaží přilákat kupující vysokými slevami, které občas dosahují až 85 procent. Podle reportérů agentury Reuters a odborníků v odvětví je však na rozdíl od internetu návštěvnost v obchodech po celé zemi mírná.

Témata:  černý pátek obchody USA USD (americký dolar)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy