Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Míra nezaměstnanosti v EU klesla nejníže od roku 2009

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel - Míra nezaměstnanosti v eurozóně i celé EU se v říjnu dostala nejníže od února roku 2009. V zemích osmadvacítky klesla na 8,3 procenta ze zářijových 8,4 procenta. Meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně v listopadu zrychlil na 0,6 procenta z říjnových 0,5 procenta.

Eurostat zpřesnil původní zářijové údaje směrem dolů o 0,1 procentního bodu. Ve srovnání s loňským říjnem se nezaměstnanost v obou regionech také snížila, a to o 0,8 procentního bodu. Vysoká nezaměstnanost ale zůstává mezi mladými do 25 let. V EU činila 18,4 procenta a v eurozóně dokonce 20,7 procenta.

V celé EU bylo v říjnu bez práce 20,448 milionu lidí, z toho 15,908 milionu připadalo na eurozónu. Proti září počet nezaměstnaných v EU klesl o 190.000, v eurozóně pak o 178.000.

Z členských zemí EU měla nejnižší míru nezaměstnanosti Česká republika, kde dosáhla 3,8 procenta. Druhé bylo Německo se 4,1 procenta. Naopak nejvyšší byla nezaměstnanost v Řecku a ve Španělsku.

Za listopadovým zrychlením inflace v eurozóně stál sektor služeb, kde se ceny meziročně zvýšily o 1,1 procenta, a rostly tak stejným tempem jako v říjnu. Ceny potravin, alkoholu a tabáku vzrostly o 0,7 procenta, a zrychlily tak tempo růstu z říjnových o 0,3 procenta. Naopak ceny energií se v listopadu snížily o 1,1 procenta, v říjnu klesly o 0,9 procenta.

Podle analytiků inflace z dlouhodobého pohledu roste téměř výhradně kvůli cenám energií, zatímco inflace bez zahrnutí energií zůstává velice stabilní. ECB tak v prosinci podle jejich odhadu prodlouží program nákupu dluhopisů. Inflace bez zahrnutí cen energií v listopadu zrychlila na 0,8 procenta z říjnových 0,7 procenta.

Témata:  nezaměstnanost EU inflace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy