Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švýcarku se nedaří? Ekonomika ve třetím čtvrtletí stagnovala

Švýcarsko, ilustrační foto
Švýcarsko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ženeva - Švýcarská ekonomika ve třetím čtvrtletí ve srovnání s předchozím kvartálem nečekaně stagnovala. Analytici přitom očekávali, že se hrubý domácí produkt (HDP) zvýší o 0,3 procenta.

Ve druhém čtvrtletí ekonomika vzrostla o 0,6 procenta, což byl nejvýraznější růst od počátku loňského roku. Vyplývá to z vládních statistických údajů. Meziročně tempo růstu zpomalilo na 1,3 procenta ze dvou procent ve druhém čtvrtletí.

Výdaje domácností ve třetím čtvrtletí stouply jen o 0,1 procenta, investice do vybavení se zvýšily o 0,5 procenta. Spotřeba vlády klesla o 0,1 procenta a bilance obchodu se zbožím a službami měla na HDP rovněž negativní dopad. Hlavním vývozním trhem Švýcarska je eurozóna.

Švýcarská ekonomika se loni musela vyrovnat s překvapivým rozhodnutím centrální banky zrušit politiku udržování kurzu eura vůči franku nad 1,20 CHF, kterou zavedla v září 2011, aby ochránila hospodářství před negativními dopady silné domácí měny na vývoz. Švýcarský frank poté prudce zpevnil, což podkopalo export, tradiční motor švýcarské ekonomiky. Silný frank zůstává pro firmy problém i teď.

Témata:  Švýcarsko ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy