Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Růst české ekonomiky zpomalil, HDP ve 3. čtvrtletí vzrostlo o 1,9 procent

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Podle zpřesněného odhadu vzrostl hrubý domácí produkt ve 3. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,2 % a meziročně o 1,9 %. Hlavním faktorem růstu české ekonomiky byla rychleji rostoucí spotřeba domácností, podpořená mezičtvrtletním růstem investic. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Zpřesněný odhad HDP potvrdil, že růst české ekonomiky ve 3. čtvrtletí 2016 pokračoval, i když pomalejším tempem než v předchozích čtvrtletích. Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost byl o 0,2 % vyšší než ve 2. čtvrtletí a v porovnání se stejným čtvrtletím předchozího roku vzrostl o 1,9 %.

Hrubá přidaná hodnota (HPH) se mezičtvrtletně zvýšila o 0,1 % a meziročně o 1,6 %. K mezičtvrtletnímu růstu ekonomiky přispíval zejména zpracovatelský průmysl, většina odvětví služeb a poprvé od počátku roku také stavebnictví. Zpracovatelský průmysl vzrostl mezičtvrtletně o 0,9 % a meziročně o 3,9 %. Rostla výkonnost automobilového průmyslu, zatímco chemickému průmyslu se nedařilo. HPH ve stavebnictví mezičtvrtletně vzrostla o 0,6 %, i když vlivem vysoké srovnávací základny byla meziročně nižší o 5,9 %.

Na straně poptávky byla ve 3. čtvrtletí klíčovým faktorem mezičtvrtletního i meziročního růstu HDP rychleji rostoucí spotřeba domácností. K mezičtvrtletnímu růstu HDP (0,2 %) přispěly výdaje na konečnou spotřebu domácností (0,5 p.b.) a rostoucí investiční aktivita (0,4 p.b.). Naopak negativně působila zahraniční poptávka (-0,6 p.b.), informuje czso.cz.

Pozitivní očekávání v ekonomice se odrazilo v rostoucích výdajích na konečnou spotřebu domácností, které se mezičtvrtletně zvýšily o 0,9 % a meziročně o 2,8 %. Domácnosti utrácely více za zboží i služby, např. za automobily, nábytek, vybavení domácnosti či oděvy. Výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí mezičtvrtletně poklesly o 0,4 % a meziročně byly vyšší o 1,5 %.

V meziročním srovnání byly ve 3. čtvrtletí investice nižší, zejména kvůli vysoké srovnávací základně v minulém roce. Tvorba fixního kapitálu byla mezičtvrtletně vyšší o 2,5 % a meziročně poklesla o 2,3 %.

Zpomalení průmyslu se výrazně projevilo v zahraničním obchodu. Zatímco ve 2. čtvrtletí byl zahraniční obchod pozitivním faktorem mezičtvrtletního růstu české ekonomiky, ve 3. čtvrtletí působil negativně. Saldo zahraničního obchodu v běžných cenách (84,1 mld. Kč) bylo ve 3. čtvrtletí oproti předchozímu nižší o 4,1 mld. Kč a meziročně se zvýšilo o 13,2 mld. Kč.

Celková zaměstnanost se oproti předchozímu čtvrtletí nezměnila, meziročně byla vyšší o 1,7 %. Vývoj na trhu práce tak kopíroval vývoj výkonnosti české ekonomiky.

Témata:  HDP ČR ekonomika Český statistický úřad (ČSÚ)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy