Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Země EU se dohodly na poplatcích za roaming

Mobily, ilustrační fotografie
Mobily, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Brusel - Členské země EU se dnes dohodly na tom, jak by měly vypadat poplatky, které si od června 2017 budou moci navzájem účtovat mobilní operátoři za využívání roamingu. Cílem je zajistit hladký konec roamingu v celé unii i přesto, že používání mobilních služeb, podoba cest do zahraničí i cenové hladiny se napříč zeměmi unie výrazně liší.

O tomto "velkoobchodním" aspektu konce roamingových plateb v EU tak nyní mohou začít vyjednávání s Evropským parlamentem. Státy dnes zdůraznily, že tyto rozhovory musejí postupovat rychle, aby roaming skutečně mohl pro zákazníky z EU skončit podle plánu, tedy v červnu 2017. Už letos na jaře se poplatky za používání mobilních telefonů v jiné zemi Evropské unie snížily.

Dnes odsouhlasená kompromisní podoba návrhu pravidel pro velkoobchodní roamingové trhy stanovuje strop pro poplatky, které si navzájem hradí operátoři za hlasová volání, textové zprávy a za využívání datových služeb jejich zákazníky v jiné zemi.

Pravidla se podle tiskové zprávy slovenského předsednictví EU snaží zachovat pobídky pro operátory, aby dál investovali do rozvoje sítí, a také zajistit, že nebude pokřiven trh.

Dnešní dohoda členských zemí předpokládá postupně klesající výši velkoobchodních poplatků za datové přenosy od 0,01 eura (0,27 Kč) za megabyte v polovině příštího roku po 0,005 eura (0,13 Kč) v polovině 2021. Pro hlasová volání je strop 0,0353 eura (0,95 Kč) za minutu, pro textové zprávy 0,01 eura (0,27 Kč) za zprávu.

Témata:  roaming EU mobilní operátoři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy