Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do ruské Centrální banky se pokusily dostat hakeři. Chtěli ukrást miliardy rublů

Ruská měna, rubl
Ruská měna, rubl
Foto: Pixmac

Moskva - Do systému ruské Centrální banky se letos dostali hackeři a pokusili se ukrást přes dvě miliardy rublů (800 milionů korun). Informaci přinesla bankovní výroční zpráva o stabilitě ruského finančního systému.

Víc než polovinu částky se podařilo zachránit, uvádí se v prohlášení. Kam se poděl zbytek, banka nesdělila. "Rizika kybernetických útoků mohou ovlivňovat finanční stabilitu, jsou-li terčem strategicky důležité banky a opory finanční infrastruktury," stojí dále v prohlášení.

Ruská kontrarozvědka FSB dnes obvinila "zahraniční zpravodajské služby," že se chystají s pomocí kybernetických útoků destabilizovat ruský finanční systém.

Rusko varovalo před útoky ze zahraniční nedlouho po informaci amerických bezpečnostních služeb, že ruští hackeři podnikli útoky na servery Demokratické strany. Viceprezident Joe Biden tehdy pohrozil, že USA na ruské útoky "náležitě" odpoví.

Po varování FSB se dnes v ruském tisku objevily zprávy ujišťující veřejnost, že finanční systém je proti kybernetickým útokům zajištěn.

Témata:  Rusko hackeři banky Ruský rubl (RUB)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy