Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průměrná mzda opět stoupla, odhadují analytici. Většina lidí na ni nedosáhne

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Průměrná mzda ve třetím čtvrtletí letošního roku opět stoupla, a to až o 4,5 procenta. Vyplývá to z odhadů analytiků oslovených ČTK.

Reálný růst mezd, tedy po odečtení inflace, by tak měl být kolem čtyř procent. Loni ve třetím čtvrtletí byla průměrná mzda 26.072 korun. Obecně platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou. Český statistický úřad zveřejní údaje o průměrných mzdách za třetí čtvrtletí v pondělí 5. prosince.

"Nezaměstnanost v ČR je v evropském měřítku jednou z nejnižších. Nedostatek volné kvalifikované pracovní síly na trhu práce vytváří tlaky na firmy zvyšovat mzdy, aby tak nepřišly o stávající anebo získaly nové zaměstnance," uvedla analytička Raiffeisenbank Daniela Milučká.

Tlak na růst mezd by tak rovněž podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera měl udržet příznivý meziroční růst mezd kolem čtyř procent. "K tomu mírně přispěje i zářijový růst mezd pedagogických pracovníků," uvedl. Za celý letošní rok by měly mzdy podle něj nominálně stoupnout o 4,2 procenta, což by byla nejvyšší hodnota za posledních osm let.

V předchozím čtvrtletí mzdy stouply meziročně o 3,9 procenta. Reálně, po odečtení inflace, mzda tehdy stoupla o 3,7 procenta.

Témata:  mzdy zaměstnání

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy