Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Minimální mzda by měla přespříští rok stoupnout na 12 tisíc korun

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - Minimální mzda by od roku 2018 měla být zhruba 12.000 korun. V Otázkách Václava Moravce to dnes uvedl předseda Českomoravské komory odborových svazů Josef Středula.

Od příštího roku se minimální mzda zvýší o 11 procent na 11.000 Kč. Středula věří, že vláda splní svoje programové prohlášení a minimální mzdu dostane na 40 procent průměrné mzdy.

Viceprezidentovi Svazu průmyslu a dopravy Radku Špicarovi vadí, že minimální mzda není navázána na vývoj ekonomiky a rozhoduje o ní politika.

"Minimální mzda se pro rok 2018 musí jednoznačně zvýšit. My bychom si přáli, aby se to blížilo a klidně i mírně překročilo hranici 12.000 korun. Pro ekonomiku by to neznamenalo žádné škody, navíc by to podpořilo spotřebu. Ale je to spíše přání, na odborech jsme ještě výši minimální mzdy neřešili," řekl Středula. Na Slovensku bude od příštího roku minimální mzda 435 euro, tedy 11.745 korun.

Středula zároveň připomněl, že současná vláda si dala v programovém prohlášení za cíl dostat minimální mzdu na 40 procent průměrné mzdy. Současná úroveň 9900 korun je zhruba na 36 procentech průměru.

"A to není žádná vysoká hranice. Evropský parlament dokonce diskutuje o 60 procentech. Problém u nás je, že minimální mzda je pod hranicí příjmové chudoby. Člověk, který pracuje 40 hodin týdně, si vydělá tolik peněz, že může jít rovnou na sociálku žádat o dávky," doplnil Středula.

Témata:  minimální mzda Josef Středula mzdy

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy