Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italské referendum se odrazilo na trzích: Euro spadlo na 20měsíční minimum

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Řím - Mezi investory po italském referendu vládne opatrnost, ale ne panika, ujišťují analytici. Euro se během dnešního obchodování propadlo na dvacetiměsíční minimum vůči americkému dolaru.

Renziho demise by mohla zvýšit politickou nejistotu v Itálii, která je třetí největší ekonomikou eurozóny. Podle analytika Marka Willse ze společnosti State Street Global Advisors by nyní v Itálii mohly být na obzoru nové volby a k moci by se mohlo dostat opoziční Hnutí pěti hvězd, které se staví proti jednotné evropské měně.

Jednotná evropská měna dnes sestoupila až o 1,4 procenta na 1,0505 USD, tedy na nejnižší úroveň od loňského března. Později nicméně část ztrát smazala a její kurz se pohyboval kolem 1,0570 USD. Loni v březnu euro kleslo až na 1,0457 USD, což byla nejnižší úroveň od roku 2003.

"Trhy sice na začátku nového týdne zřejmě zůstávají nervózní, nezřítily se však z útesu," uvedla podle serveru BBC Kathleen Brooksová ze společnosti City Index Direct.

Témata:  Itálie EUR (euro) ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy