Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČEZ převzal do užívání od německé společnosti větrný park

Větrné elektrárny
Větrné elektrárny
Foto: Pixmac

Praha - Společnost ČEZ, ve které ministerstvo financí drží 70 procent akcií, převzala do užívání od německé investiční společnosti AREAM větrný park o celkovém instalovaném výkonu 12,8 megawattu (MW), který byl postaven na klíč na jihozápadě země.

"Jedná se o vstupní projekt na německý trh v oblasti obnovitelných zdrojů. Počítáme, že další budou následovat," uvedl ředitel divize Nová energetika ČEZ Tomáš Pleskač.

Společnost podle něj sleduje nejen už vystavěné parky na pevnině, ale i ty na moři a projekty ve fázi vývoje. ČEZ plánuje do roku 2020 do takzvané nové energetiky investovat celkem 50 až 60 miliard korun.

Prostřednictvím své dceřiné firmy Inven Capital pak ČEZ od loňska v Německu učinil tři investice v oblasti takzvané decentralizované energetiky. Loni v létě vstoupil do firmy Sonnen, která vyrábí bateriová úložiště. Na podzim 2015 pak ČEZ vstoupil do firmy Sunfire. Hlavním produktem této společnosti jsou palivové články, které dokážou přeměnit palivo, například zemní plyn, na elektřinu a teplo, ale i elektřinu zpět na vodík a další plyny.

Na konci letošního dubna se pak ČEZ stal druhým největším akcionářem mnichovské firmy tado°, která prodává takzvané chytré termostaty.

Témata:  ČEZ větrné elektrárny Německo

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy