Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výsledky italského referenda posilují korunu k euru. Jaká bude situace?

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Výsledky referenda v Itálii přidělávají starosti České národní bance, jelikož česká koruna posiluje k euru. Přímo na českou ekonomiku by ale situace v Itálii zásadní vliv mít neměla.

"Pro Česko znamená odmítnutí změn nepřímé dopady nejen na export přes Německo, ale především přímý dopad na intervence ČNB, které při oslabujícím euru mají další argument pro svoji existenci. Pokud by v březnu kvůli italskému referendu nechtěla Evropská centrální banka přestat s kvantitativním uvolňováním, bude pravděpodobně i kurzový závazek ČNB běžet o to déle," řekl ČTK analytik společnosti Chytrý Honza František Bostl.

Z pohledu fungování EU je odmítnutí ústavních změn v referendu Itálie další hrozbou, upozornil Bostl. Podle jeho názoru horší než Brexit či Donald Trump v Bílém domě. Itálie totiž nutně potřebuje řešit svoji problematickou ekonomickou situaci v čele s vysokým dluhem, vysokou nezaměstnaností, chabým růstem HDP a krachujícím bankovním sektorem. "Pokud se Italové vyslovili pro 'ne', tak má nyní Itálie blíže Řecku než ke Španělsku, které se díky reformám s krizí vypořádává poměrně dobře," poznamenal.

Tlaky jsou patrné na vzájemném kurzu eura a koruny, která vůči jednotné měně v důsledku referenda posiluje, doplnil analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Zdá se ale podle něj, že může jít o obvyklou reakci investorů, kdy na klíčovou událost bezprostředně reagují přehnaně, a kurz koruny tak jen krátkodobě 'přestřeluje'.

Vyloučit však zatím nelze krizové scénáře, které by pocítila zejména ČNB, neboť by musela aktivněji intervenovat na devizových trzích a bedlivěji monitorovat stav ústavu UniCredit ČR a SR.

"Italské 'ne' zatřáslo Evropou a její společná měna se dostala na dosah hranice 1,05 EUR/USD a na trhu se začalo spekulovat o tom, zda se v následujících týdnech či měsících tyto měny dostanou na paritu," uvedl analytik záložny Creditas Roman Koděra.

Témata:  Itálie ekonomika ČNB

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy