reklama

Úřad EUIPO je decentralizovaná agentura EU sídlící ve španělském Alicante, spravuje zápisy ochranných známek a průmyslových vzorů. 

Jednotlivé studie zjišťovaly dopady padělání na devět odvětví. Jsou to kosmetika a výrobky pro osobní péči, oděvy, obuv a doplňky, sportovní potřeby, hračky a hry, šperky a hodinky, kabelky, hudební nahrávky, lihoviny a víno a také léčivé přípravky. Přímo v nich Česko ročně přichází o 8400 pracovních míst, další jsou v navazujících oborech.

"Relativní ušlé tržby a pracovní místa zaniklá či nevytvořená v důsledku padělání se v České republice pohybují nad průměrem EU," uvedla agentura. Česko je mezi zeměmi EU na 4. místě z hlediska zaniklých či nevytvořených pracovních míst v odvětví sportovních potřeb, kvůli padělkům v tomto oboru přišla EU v České republice o více než desetinu pracovních míst.

Přes 14,2 miliardy ze zmíněných 18,5 miliardy korun představují přímé ztráty v postižených odvětvích, což je 8,3 procenta jejich tržeb.

Evropské firmy kvůli padělkům na trhu ročně přicházejí o víc než 1,25 bilionu korun, tedy 7,4 procenta tržeb. Na dodavatele zasažených podniků připadá ztráta 915 miliard Kč. Ušlé tržby představují téměř 500.000 zrušených nebo nevytvořených pracovních míst v postižených oborech, dalších 290.000 míst v navazujících odvětvích.