Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tržby v maloobchodě v ČR meziročně zpomalil

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy klesly v říjnu reálně meziměsíčně o 0,3 %, uvedl dnes Český statistický úřad. Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 3,1 %, bez očištění o 2,0 %.

V maloobchodě kromě motorových vozidel se sezónně očištěné tržby snížily v říjnu reálně meziměsíčně o 0,3 %. Tržby očištěné o kalendářní vlivy meziročně vzrostly o 3,1 %, v tom za pohonné hmoty o 5,8 %, nepotravinářské zboží o 5,7 % a potraviny o 1,0 %, informuje czso.cz. V říjnu 2016 bylo o jeden pracovní den méně než v říjnu 2015.

Neočištěné maloobchodní tržby se meziročně zvýšily o 2,0 %, přitom za prodej pohonných hmot vzrostly o 4,4 %, za prodej nepotravinářského zboží o 4,1 %, naopak za prodej potravin klesly o 1,6 %.

K meziročnímu růstu nejvíce přispěl maloobchod provozovaný prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby (růst tržeb o 23,4 %). Tržby rostly rovněž ve specializovaných prodejnách s oděvy a obuví (o 4,9 %), s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (o 4,4 %), s počítačovým a komunikačním zařízením (o 1,7 %), s potravinami (1,3 %) a s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím (o 0,3 %).

Pokles prodeje zaznamenaly nespecializované prodejny s převahou potravin (o 1,8 %) a prodejny s potřebami pro domácnost (o 1,0 %).

Témata:  tržby obchody Český statistický úřad (ČSÚ)

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy