Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny vánočních stromků jsou u obchodníků podobné jako loni

Vánoce, ilustrační fotografie
Vánoce, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Vánoce se blíží a s nimi vyvstává otázka, kolik budou letos stát stromky. Obchodníci mají dobrou zprávu, ceny budou podobné jako ty loňské. Nejprodávanějším druhem v ČR je podle Sdružení pěstitelů vánočních stromků jedle, pětina kupujících si pak pořídí smrk pichlavý.

V nejprodávanějších kategoriích do dvou metrů by měly jedle stát do 850 korun, smrk pichlavý do 600 korun, smrk ztepilý do 500 korun a borovice černá do 500 korun. Vyšší ceny mohou být u stromků, které měří nad dva metry, ceny se mohou lišit podle regionu i kvality stromku. Nejlevněji se dají sehnat za zhruba 300 korun.

"Jako každý rok je velký zájem o jedle a smrky. Jsou oblíbené také proto, že déle vydrží a tolik neopadávají," řekla ČTK mluvčí Globusu Pavla Hobíková. To potvrzuje i řetězec Tesco, podle kterého si vybírá jedli skoro polovina zákazníků. "Na druhém místě v oblíbenosti pak je smrk pichlavý, ten volí zhruba třetina kupujících," uvedl mluvčí řetězce Václav Koukolíček.

Cena je u mnoha obchodníků odstupňovaná podle výšky stromky, někteří používají jednotnou sazbu. Například u obchodů IKEA mají pouze jedle. "Cena je jednotná 499 korun za stromeček bez ohledu na výšku. V nabídce jsou stromky ve výšce zhruba od 170 do 200 cm, ale vzhledem k jednotné ceně zákazníci vybírají spíš podle tvaru stromečku než podle výšky," sdělila ČTK mluvčí řetězce Zdenka Pecková. IKEA je bude nabízet do vyprodání zásob, loni jich v ČR prodala přes 39.000.

Čeští pěstitelé v posledních letech upozorňují nad dovozové vánoční stromy z Dánska a Polska. "Jedná se o nepříliš kvalitní stromky, které některé velké firmy používají jako marketingový tah pro přilákání do svých prodejen," prohlašuje sdružení.

Témata:  vánoční stromky Vánoce

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy