Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Australská ekonomika je poprvé za posledních pět let v poklesu

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Sydney - Australská ekonomika překvapivě klesá. Ve třetím čtvrtletí ve srovnání s předchozími třemi měsíci zaznamenala pokles o půl procenta.

Zaznamenala tak první pokles za pět let, protože firmy, spotřebitelé i vláda snížily své výdaje. Ve druhém čtvrtletí hrubý domácí produkt vzrostl o 0,6 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil australský statistický úřad.

Ekonomika klesla poprvé od počátku roku 2011 a zaznamenala teprve čtvrtý pokles od poslední recese v zemi v roce 1991. Nejnovější pokles je největší od roku 2008.

V meziročním srovnání se HDP zvýšil o 1,8 procenta. Tempo růstu prudce zpomalilo z 3,1 procenta ve druhém čtvrtletí.

Největší brzdou byly podnikové investice, hlavně kvůli investicím těžařských společností. Po vysokém růstu se snížila i bytová výstavba.

Témata:  Austrálie ekonomika

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy