reklama

V příštím roce by měla podle nich průmyslová výroba dále růst okolo tří procent. Průmyslová výroba v Česku v říjnu meziročně klesla o 1,7 procenta, podepsala se na tom nižší výroba dopravních prostředků.

"Jestliže výsledky tuzemského průmyslu a exportů byly v případě letošního září rozpačité, tak říjnová data lze rovnou označit za zklamání. Výroba, průmyslové tržby a i nové zakázky hlásí meziroční pokles," komentoval čísla analytik Generali Investments Radomír Jáč. Letošní říjen měl sice o jeden pracovní den méně než stejný měsíc loni, nicméně slabá data nelze podle něj přičíst jen tomuto faktoru. Slabý vstup do závěrečného čtvrtletí zaznamenal průmysl i v dalších středoevropských ekonomikách, připomněl.

Průmysl doplňuje sérii slabších čísel z české ekonomiky v tomto měsíci, upozornil analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Produkce se v říjnu letos podruhé meziročně snížila a zapadla tak do slábnoucího trendu, který je s odhlédnutím od mimořádných výkyvů během léta patrný již několik měsíců. Podniky trápí nedostatek vhodné pracovní síly, který jim neumožňuje rozšiřovat kapacity a navyšovat výrobu. Problémy však podle něj u nich mohou být i finančního charakteru, který souvisí s tlaky na zvyšování mezd.

Na mysl se podle analytika ČSOB Petra Dufka dere otázka, zda se již prostor pro růst v průmyslu zcela vyčerpal, nebo zda jde jen o přechodné zpomalení, s nímž se dalo počítat. "Předpokládáme, že situace v průmyslu se v posledních dvou měsících stabilizuje a toto odvětví vykáže mírný růst. Ostatně napovídají tomu ukazatele důvěry v tomto odvětví i indexy nákupních manažerů," podotkl.