Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenské firmy nemají zaměstnance. Práci nabízí cizincům

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Bratislava - Slovenským firmám mnohdy chybí kvalifikovaná pracovní síla. Společnosti proto ve velkém zaměstnávají stále více cizinců.

V angažování pracovníků ze zahraničí hodlají pokračovat i do budoucna. Vyplývá to z údajů slovenských úřadů a průzkumu.

Letos v říjnu pracovalo na pětimilionovém Slovensku více než 34.200 cizinců. Ve srovnání s loňskem to znamená nárůst o dvě pětiny a zároveň jde o nejvyšší počet cizinců za poslední roky. Z cizinců pracují na Slovensku hlavně Rumuni a občané Srbska, jejichž zaměstnávaní v zemi je na rozdíl od občanů členských států Evropské unie administrativně komplikovanější.

Podle nejnovějšího průzkumu personální a poradenské společnosti McROY situace na slovenském pracovním trhu nutí až polovinu oslovených firem, aby se ohlížely po pracovnících v zahraničí. Nábor cizinců odmítla jen čtvrtina společností.

Firmy si podle sondáže stěžovaly hlavně na nedostatek kvalifikovaných pracovníků, kteří chybí zejména ve strojírenství a automobilovém průmyslu, jež je hlavním tahounem slovenské ekonomiky.

Témata:  Slovensko zaměstnání firmy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy