Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka podpořil zvyšování platů v České poště

Česká pošta, ilustrační fotografie
Česká pošta, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podporuje zvyšování platů v České poště v příštích letech a nediví se, že její zaměstnanci nejsou spokojení.

Novinářům to řekl po dnešním bilančním jednání s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Se zástupci odborářů, kteří vyhlásili na 19. prosince dvouhodinovou výstražnou stávku, ale i zbývajících odborových organizací a zástupci vnitra by chtěl problém řešit v pátek.

Pošta se před třemi týdny dohodla s většinou odborových organizací, že navýší od dubna tarifní mzdy pracovníků v provozu o 2,6 procenta, tedy v průměru asi o 550 korun. Tři menší odborové svazy požadují zvýšení mezd o 2500 korun měsíčně. Protestu by se mělo zúčastnit kolem 6000 lidí.

Sobotka dnes řekl, že řada ze zaměstnanců České pošty se zvlášť před vánočními svátky cítí přetížena, navíc musí například nabízet finanční produkty. "Nedivím se jim, jestliže se řadu let za minulých vlád na poštu kašlalo," uvedl. V České poště se podle něj od roku 2008 do roku 2014 nezvedaly tarifní mzdy. "Jsem rád, že poprvé se začaly zvyšovat za naší vlády, v roce 2015 i 2016," uvedl.

Témata:  Bohuslav Sobotka Česká pošta mzdy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy