Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé před Vánoci nakupují ve velkém. O zlaté neděli utráceli více než před týdnem

Nákupy a obchodní řetězce, ilustrační fotografie
Nákupy a obchodní řetězce, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Češi letos v obchodech utrácí jako o závod. O zlaté adventní neděli utratili o desítky procent více peněz ve srovnání s minulým víkendem.

Lidé už nekupovali jen dárky, ale i potraviny na štědrovečerní večeři, vyplývá z ankety ČTK mezi tuzemskými obchodníky. Pod stromeček se kupuje vedle oblečení a hraček hlavně elektronika, tedy mobilní telefony, notebooky či herní konzole.

"Prodeje o tomto víkendu výrazně překonaly ten předchozí. Ve srovnání s běžným víkendem v roce jsou tržby vyšší o několik desítek procent. V některých kategoriích jde až o 70procentní nárůsty," řekla ČTK mluvčí Globusu Pavla Hobíková.

Proti předchozím adventním víkendům se změnil obsah nákupních košíků. Zákazníci nekupují jenom dárky, ale zvýšené prodeje jsou patrné především u potravin na sváteční tabuli, a sice ryb, sýrů, masa, alkoholu nebo exotických plodů a sušeného ovoce.

Několikanásobně rostou prodeje vinných klobás a ručně pletených vánoček a věnců a cukroví, které si zákazníci objednávají také na váhu. Zájem je o různé druhy alkoholu, lidé proti loňskému roku více investují do dárkových balení prémiových rumů a bylinných likérů, dodala Hobíková.

Vyšší návštěvnost i tržby během posledního adventního víkendu ve srovnání s loňskem potvrzuje také nákupní centrum Freeport Fashion Outlet v Hatích na Znojemsku.

"Počet návštěvníků se o víkendu vyšplhal na více než 20.000, proti loňsku jde o nárůst o 16 procent," uvedla marketingová manažerka centra Anna Karásková. Podobně rostly i útraty zákazníků. Vedle klasické zimní kolekce Češi na Vánoce více nakupují i oděvy a obuv pro sportovní vyžití a outdoorové aktivity, dodala.

I obchodní centra a trhy v Brně navštívily poslední víkend před Vánocemi stovky tisíc lidí. Jenom do Vaňkovky poblíž vlakového nádraží přišlo za sobotu a neděli odhadem kolem 200.000 lidí, řekl dnes ČTK její ředitel Martin Kondrát. Desítky tisíc návštěvníků zavítaly i na vánoční trhy na náměstí Svobody.

Mluvčí jihomoravské policie Štěpánka Komárová uvedla, že obchodní střediska hlídají desítky policistů. Policie zaznamenala několik menších nehod poblíž Olympie, které zpomalily provoz. Žádná z nich ale nebyla vážná a dálnice jede, doplnila mluvčí.

Olympie je nedaleko Brna u dálnice D2. Situaci navečer mírně zkomplikoval sníh. "Evidujeme několik ťukanců. Vytvořily se trochu kolony, ale auta jedou. Řidiči by měli počítat se zdržením a s tím, že to může klouzat. Podmínkám by měli přizpůsobit rychlost," uvedla Komárová.

Témata:  Vánoce nákupy obchody

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy