Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hyundai a Kia se potýkají s poklesem prodeje, odbyt loni poprvé od roku 1998 klesl

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Hyundai

Soul - Největší jihokorejské automobilky Hyundai Motor a její sesterské společnosti Kia Motors vykázaly první pokles celoročního prodeje od roku 1998. Letos ale počítají s nárůstem na 8,25 milionu vozů, a to i přes rostoucí konkurenci.

Odbyt se oběma automobilkám loni snížil o dvě procenta na 7,88 milionu vozů.

Firmám se loni nepodařilo splnit prodejní cíl, podle kterého měl odbyt dosáhnout 8,13 milionu vozů. Hyundai, která vyrábí automobily rovněž v Nošovicích na Frýdecko-Místecku, loni zákazníkům dodala 4,86 milionu vozů namísto plánovaných 5,01 milionu. Kia prodala 3,02 milionu aut, zatímco plán činil 3,12 milionu.

Hyundai počítá v letošním roce s nárůstem prodeje na 5,08 milionu vozů a Kia plánuje prodej zvýšit na 3,17 milionu vozů. K růstu odbytu by mohla přispět stabilizace poptávky na některých rozvíjejících se trzích, například v Rusku, napsala agentura Reuters.

Témata:  Hyundai automobilový průmysl KIA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy