reklama

Šéf IFO Clemens Fuest řekl, že je přesvědčen, že Italové odmítnou jednotnou evropskou měnu a vrátí se k liře. „Životní standard v Itálii je na stejné úrovni jako v roce 2000. Pokud se však nemění, Italové budou v určité fázi říkat: Už dále nechceme být v takové eurozóně,“ varuje.

Řekl, že pokud německý parlament schválí evropský záchranný program pro Itálii, přinese to pro německé daňové poplatníky rizika „v rozsahu, který neznají a nemohou kontrolovat". Domnívá se proto, že by němečtí zákonodárci měli návrh odmítnout.

Itálie oficiálně o záchranný program Evropskou unii nebo eurozónu nepožádala, vláda v Římě se snaží stabilitu svého bankovního sektoru udržet vlastními silami. Nejvíce financí momentálně vynakládá na snahy spojené se záchranou banky Monte dei Paschi di Siena.

Italská centrální banka odhadla celkové náklady státu na záchranu Monte dei Paschi na zhruba 6,6 miliardy eur. Bezprostřední náklady podle ní budou činit kolem 4,6 miliardy eur, další dvě miliardy eur prý budou zapotřebí později k odškodnění drobných investorů. Zdroje agentury Reuters již dříve uvedly, že italská vláda by mohla na záchranu Monte dei Paschi vynaložit 6,5 miliardy eur.