Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ford Motor v Mexiku stavět nebude. Plány změnil po Trumpově kritice

Ford Transit
Ford Transit
Foto: Ford Motor Company

Washington/Flat Rock - Americká automobilka Ford Motor začátkem května informovala o plánu na výstavbu továrny v Mexiku za 1,6 miliardy dolarů (41,6 miliardy Kč). Teď společnost uvedla, že od původního záměru ustupuje.

 

Firma dnes podle magazínu Forbes uvedla, že místo toho investuje 700 milionů USD do své továrny v americkém státě Michigan. V závodu by tak mělo vzniknout zhruba 700 nových pracovních míst.

Akcie Fordu po oznámení záměru zpevnily o více než tři procenta, zatímco kurz mexického pesa se propadl na nejnižší úroveň za posledních sedm týdnů na 20,93 MXN za dolar.

Investiční plány Fordu v Mexiku se dříve staly terčem ostré kritiky ze strany budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa, který rozhodnutí společnosti působit v Mexiku označil za „naprostou ostudu". „Pokud budu prezidentem, takové směšné transakce, které likvidují (v USA) pracovní místa, se nebudou dít," uvedl tehdy.

Generální ředitel automobilky Mark Fields upozornil, že zrušení plánů na výstavbu továrny v Mexiku souvisí zejména s nedostatečnou poptávkou po malých automobilech. Poukázal také na potřebu plně využít výrobní kapacity v již existujících závodech. Podle mluvčího firmy ovlivnily rozhodnutí rovněž Trumpovy politické plány, například na snižování daní a omezování regulace v USA. Výkonný předseda automobilky Bill Ford uvedl, že s Trumpem mluvil a o rozhodnutí ho informoval.

Trump během své předvolební kampaně zdůrazňoval potřebu chránit americký průmysl před odlivem pracovních míst do zahraničí. Kvůli zahraniční výrobě dnes kritizoval i největší americkou automobilku General Motors. Pohrozil, že uvalí vysoké clo na dovoz jejích vozů Chevrolet Cruze vyráběných v Mexiku.

V reakci na Trumpova slova automobilka uvedla, že drtivou většinu vozů Chevrolet Cruze určených pro americký trh vyrábí v USA.  V loňském roce General Motors podle svých údajů prodal v USA kolem 190.000 vozů Cruze, z toho zhruba 185.500 sedanů vyrobených v Lordstownu a 4500 hatchbacků vyrobených v Mexiku.

Témata:  Ford Motor Company Donald Trump USA Mexiko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy