Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Galaxy Note 7 Samsungu neublížil. Jeho zisk stoupl

Samsung
Samsung
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Soul - Ačkoli na firmu Samsung Electronics těžce dolehly potíže s telefony Galaxy Note 7, jihokorejskému výrobci elektroniky stoupl provozní zisk. Ten podpořily dobré výsledky divize pro výrobu čipů. Podle některých analytiků společnost také těžila z oslabení jihokorejského wonu.

Provozní zisk Samsung Electronics ve čtvrtém čtvrtletí meziročně stoupl o polovinu na 9,2 bilionu wonů (téměř 200 miliard Kč). Zisk se tak dostal na nejvyšší úroveň za více než tři roky a překonal očekávání analytiků, kteří ho podle agentury Reuters odhadovali na 8,2 bilionu wonů.

Nárůstu čtvrtletního zisku nezabránil ani jednoprocentní pokles tržeb společnosti na 53 bilionů wonů.

Samsung se v říjnu rozhodl definitivně ukončit výrobu i prodej telefonu Galaxy Note 7. Firma v dřívější prognóze odhadla, že tato aféra sníží její zisky o 2,1 miliardy dolarů (téměř 54 miliard Kč).

Kritici přijali Galaxy Note 7 dobře, ale po několika dnech od zahájení prodeje se začaly objevovat na sociálních sítích obrázky ohořelých přístrojů, což byl první náznak, že s tímto modelem něco není v pořádku.

Začátkem září začal Samsung kvůli problémům s bateriemi stahovat z trhu 2,5 milionu telefonů Galaxy Note 7. Zákazníkům nabídl finanční kompenzaci nebo výměnu za opravenou verzi telefonu, jejíž baterie měly být bezpečné. Později se však objevily zprávy o vznícení už vyměněných přístrojů, což Samsung přimělo k úplnému ukončení výroby a prodeje tohoto modelu.

Témata:  Samsung Jižní Korea ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy