reklama

Nyní, když se české ekonomice daří, podnikatelé a zaměstnanci odvádí dobrou práci, by jim vláda měla konečně co nejvíce usnadnit a zjednodušit pracovní podmínky. Jestliže není schopna vybrané peníze využít, měla by je nechat lidem.

„Jsem velmi rád, že se české ekonomice daří. Bohužel ale vláda nedokáže tento hospodářský růst využít ve prospěch našich občanů. Za ušetřené peníze by mohla zvednout úroveň školství a vzdělání, lépe zaplatit dobré učitele, zlepšit kvalitu zdravotnictví a rychlost léčby, investovat do stavby dopravní infrastruktury atd. Nic z toho nedělá, dobu prosperity promarňuje," uvedla předseda ODS Petr Fiala.

"Stát není firma ani Andreje Babiše ani premiéra Sobotky. A smyslem jejich práce není vybrat od lidí co nejvíce daní a pak se tím chlubit. Smyslem je zlepšovat podmínky pro život. Když už vláda není schopna vybrané peníze investovat do lepších služeb, měla by tedy snížit daně. Nechat peníze občanům. Daňový systém zjednodušit. Jestliže chci od občanů vybrat více peněz, musím jim za ně něco nabídnout. Když to vláda nedokáže, měla by raději nechat peníze lidem,“ připomněl Fiala.

„Několikrát jsme ve sněmovně navrhovali snížení nebo rušení některých daní a zjednodušení daňového systému. Vládní většina nás ale vždy přehlasovala, ať už se to týkalo zrušení daně z nabytí nemovitosti, silniční daně nebo zjednodušení DPH v podobě dvou sazeb (10 a 19 %). Jsem ale moc rád, že pan ministr Babiš dnes sám přichází s některými opatřeními na snížení daní pro naše občany. Měl k tomu sice už mockrát příležitost, ale neudělal to. Nicméně jsme si u pana ministra zvykli, že často a rád mění názory v duchu ‚kam vítr, tam plášť‘, proto věřím, že při schvalování daňového balíčku ukáže, že to myslí vážně,“ doplňuje předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura.