Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maloobchodní tržby v Česku znovu zrychlily růst

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy vzrostly v listopadu reálně meziměsíčně o 1,9 %. Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 6,7 %, bez očištění o 7,9 %. Růst zaznamenaly všechny hlavní sortimentní skupiny prodejen. Uvedl to dnes na svém webu Český statistický úřad.

V maloobchodě kromě motorových vozidel se sezónně očištěné tržby zvýšily v listopadu reálně meziměsíčně o 1,9 %. Tržby očištěné o kalendářní vlivy meziročně vzrostly o 6,7 % (v listopadu 2016 bylo o jeden pracovní den více než v listopadu 2015), informuje czso.cz. Neočištěné tržby se zvýšily meziročně o 7,9 %, v tom za prodej pohonných hmot o 6,5 %, za prodej nepotravinářského zboží o 12,1 % a potravin o 2,3 %.

Vyšší zájem spotřebitelů o nákupy zboží přes internet zvýšil tržby internetových a zásilkových obchodů o 32,3 %. Tržby rostly rovněž ve specializovaných prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením (o 10,8 %), s oděvy a obuví (o 9,7 %), s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím (o 8,2 %), s výrobky pro domácnost (o 8,0 %) a s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (o 7,7 %). Tržby za potraviny se zvýšily ve specializovaných prodejnách o 5,4 % a v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o 2,0 %.

Cenový deflátor ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 100,3 % a byl ovlivněn zejména vyššími cenami v prodejnách potravin, výrobků pro kulturu, sport a rekreaci, oděvů a obuvi, farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží. Naopak ceny klesly za pohonné hmoty a počítačová a komunikační zařízení.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly reálně meziměsíčně o 2,5 %. Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 6,5 %, bez očištění vzrostly o 9,9 %, v tom za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) o 11,6 % a za opravy o 3,5 %.

Témata:  tržby obchody Český statistický úřad (ČSÚ)

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy