Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

HDP Německa stouplo nejrychleji za pět let

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Podle předběžných údajů spolkového statistického úřadu hrubý domácí produkt Německa loni stoupl o 1,9 procenta, tedy nejprudším tempem za posledních pět let. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků.

Údaje rovněž ukázaly, že německé veřejné finance uzavřely loňský rok s přebytkem 18,2 miliardy eur (téměř půl bilionu Kč), což odpovídá 0,6 procenta HDP. V předchozím roce činil přebytek 20,9 miliardy eur.

Hospodářský růst loni zrychlil z 1,7 procenta v roce 2015 a mírně překonal očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 1,8 procenta. S tímto tempem počítala rovněž říjnová prognóza německé vlády. Pro letošní rok vláda předpověděla zpomalení růstu na 1,4 procenta.

Hospodářský růst v Německu je podle Reuters podporován stoupající soukromou spotřebou a zvýšenými vládními výdaji na uprchlíky. To kompenzuje horší výkon zahraničního obchodu, který je důsledkem slabé poptávky ze strany hlavních obchodních partnerů a rozvíjejících se ekonomik.

V loňském roce soukromá spotřeba stoupla o dvě procenta a její příspěvek k celkovému růstu ekonomiky dosáhl 1,1 procentního bodu. "Silná domácí poptávka zaštítila německou ekonomiku před většinou vnějších rizik," uvedl analytik Carsten Brzeski ze společnosti ING. Dodal, že největším rizikem pro Německo je nyní pocit sebeuspokojení.

Témata:  Německo ekonomika EUR (euro)

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy