reklama

Do EET je podle údajů serveru etrzby.cz zatím zapojeno více než 42.800 podnikatelů. Podle dřívějších odhadů finanční správy se měla první vlna EET pro hotely a restaurace od loňského prosince týkat zhruba 40.000 podnikatelů.

Živnostenská aktivita bývá z pohledu zakládání a ukončování živností víceméně cyklická. V zimních měsících každoročně nárůstá počet přerušených či ukončených živností, zatímco v jarních měsících podnikatelé tyto přerušené živnosti naopak obnovují nebo zakládají nové.

Situace v pohostinství je však odlišná

I zde se v minulých letech objevovaly cyklické výkyvy s vrcholy aktivity v zimních a jarních měsících, ovšem tyto výkyvy byly mnohem menší než u jiných živností. V porovnání s minulými lety se však v pohostinství v posledních měsících roku 2016, na rozdíl od jiných sledovaných oblastí, zvýšil počet přerušených a ukončených živností na jedné straně a počet obnovených a nově založených živností na straně druhé.

Ve čtvrtém čtvrtletí 2016 bylo obnoveno nebo nově založeno přes 5500 živností a téměř 8000 živností bylo ukončeno nebo přerušeno. Celkem bylo v pohostinství založeno, obnoveno, přerušeno či ukončeno 13.500 živností, což je nejvíce za poslední čtyři roky.

"V posledním čtvrtletí se tedy počet aktivních živností snížil o 2300, což není vzhledem k celkové aktivitě vysoké číslo. V roce 2014 například v tomto období ubylo 2200 živností, přičemž aktivita z pohledu rušení a zakládání nových živností byla o třetinu nižší. V tuto chvíli tak nelze jednoznačně tvrdit, že legislativní změny z konce roku 2016 vedly k nadprůměrnému úbytku hostinských živností. Můžeme se ale domnívat, že jejich důsledkem mohla být zvýšená aktivita v zakládání a rušení živností, která mohla mít u části podnikatelů spekulativní charakter," uvedl vedoucí datového oddělení CRIF Jan Cikler.