Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Způsobilo EET zvýšenou aktivitu v zakládání a rušení živností?

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Analýza společnosti CRIF - Czech Credit Bureau ukázala, že v prosinci, kdy se rozjela první fáze elektronické evidence tržeb (EET), bylo nově založeno nebo obnoveno 2099 živností a přerušeno či ukončeno 2882 živností pro provozování hostinské činnosti.

Do EET je podle údajů serveru etrzby.cz zatím zapojeno více než 42.800 podnikatelů. Podle dřívějších odhadů finanční správy se měla první vlna EET pro hotely a restaurace od loňského prosince týkat zhruba 40.000 podnikatelů.

Živnostenská aktivita bývá z pohledu zakládání a ukončování živností víceméně cyklická. V zimních měsících každoročně nárůstá počet přerušených či ukončených živností, zatímco v jarních měsících podnikatelé tyto přerušené živnosti naopak obnovují nebo zakládají nové.

Situace v pohostinství je však odlišná

I zde se v minulých letech objevovaly cyklické výkyvy s vrcholy aktivity v zimních a jarních měsících, ovšem tyto výkyvy byly mnohem menší než u jiných živností. V porovnání s minulými lety se však v pohostinství v posledních měsících roku 2016, na rozdíl od jiných sledovaných oblastí, zvýšil počet přerušených a ukončených živností na jedné straně a počet obnovených a nově založených živností na straně druhé.

Ve čtvrtém čtvrtletí 2016 bylo obnoveno nebo nově založeno přes 5500 živností a téměř 8000 živností bylo ukončeno nebo přerušeno. Celkem bylo v pohostinství založeno, obnoveno, přerušeno či ukončeno 13.500 živností, což je nejvíce za poslední čtyři roky.

"V posledním čtvrtletí se tedy počet aktivních živností snížil o 2300, což není vzhledem k celkové aktivitě vysoké číslo. V roce 2014 například v tomto období ubylo 2200 živností, přičemž aktivita z pohledu rušení a zakládání nových živností byla o třetinu nižší. V tuto chvíli tak nelze jednoznačně tvrdit, že legislativní změny z konce roku 2016 vedly k nadprůměrnému úbytku hostinských živností. Můžeme se ale domnívat, že jejich důsledkem mohla být zvýšená aktivita v zakládání a rušení živností, která mohla mít u části podnikatelů spekulativní charakter," uvedl vedoucí datového oddělení CRIF Jan Cikler.

Témata:  elektronická evidence tržeb živnostníci restaurace

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy