Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku stoupl objem bankovek a mincí. Lidé u sebe mají i neplatná platidla

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - V Česku bylo ke konci roku 2016 v oběhu přes 2,2 miliardy bankovek a mincí, což je meziroční nárůst o šest procent. Mezi lidmi jsou dokonce i neplatná platidla jako například papírová padesátikoruna.

Hodnota peněz v oběhu stoupla z předloňských 508 miliard na zhruba 555 miliard Kč.

Z bankovek bylo nejvíce ke konci loňského roku tisícikorun, a to 140,7 milionu. Následují dvoutisícikorunové bankovky, stovky a dvoustovky. V případě mincí peněžnímu oběhu kralují koruny a dvoukoruny.

Z neplatných bankovek je mezi lidmi ještě 11,6 milionu padesátikorun za 581 milionů korun. Jejich platnost skončila k 1. dubnu 2011.

V souladu se zákonem č. 6/1993 Sb., o České národní bance má ČNB výhradní právo vydávat do oběhu bankovky a mince, včetně mincí pamětních, a řídit peněžní oběh. ČNB spravuje zásoby bankovek a mincí, stahuje z oběhu a ničí opotřebované bankovky a mince a vyměňuje poškozené peníze za nové.

Témata:  ČNB peníze CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy